Varför skulle en bröllopsfotograf välja snabbavveckling?

Folk fortsätter att knyta banden och därmed finns det ett fortsatt behov av bröllopsfoto. Men trots detta så kan en populär bröllopsfotograf välja att lägga ner och att avveckla med snabbavveckling. Hur kan det komma sig?

Vi ska ta en titt på orsaker som kan ligga till grund för den snabbavveckling som en bröllopsfotograf genomför. Det vanligaste är förstås ekonomiska skäl men det kan finnas mer som leder till att bröllopsfotostudion läggs och det blir likvidation av bolaget.

Snabbavveckling till följd av svår ekonomi

Det här är förstås den vanligaste anledningen till att en bröllopsfotograf lägger ner med snabbavveckling. Det här är ju en frivillig form av likvidation. Den kan genomföras långt innan det blir tal om allvarliga konsekvenser som konkurs.

Det är dyrt att driva en verksamhet som kräver lokal och dyra material. En fotograf måste ju även vara duktig på att marknadsföra sig för att få in uppdrag. Om det inte kommer in tillräckligt många jobb och om de som beställer inte vill betala ett skäligt pris blir det svårt.

I takt med att varje smartphone fungerar som en avancerad kamera så blir det ju svårare för fotografer. De tävlar inte bara mot andra duktiga fotografer utan även mot lekmän som tycker att bröllopet gott kan förevigas med hjälp av en smartphone.

När marknaden förändras

Det kan också vara så att en bröllopsfotograf väljer att lägga ner bolaget till följd av förändringar på marknaden. Även om fotografen är duktig så kanske han inte har hängt med i trender inom bröllopsfotografi.

Då par som gifter sig vill ha nya kreativa inslag som kan kräva modern teknik och utrustning som fotografen inte har så har bröllopsfotografen två val:

  1. Han kan hänga med i utvecklingen och se till att bemästra det som krävs för de nya behoven hos bröllopspar.
  2. Han kan bestämma sig för att kasta in handduken och avveckla på egen hand eller med hjälp av tjänsten snabbavveckling.

Ett tredje alternativ är att inte göra någonting alls och stoppa huvudet i sanden. Det lär dock inte lösa några problem eller förändra det som sker på marknaden.

Avveckling till följd av personliga skäl

Ett annat skäl till att en bröllopsfotograf väljer att lägga ner sitt bolag är personliga skäl. Det kan ju vara så att åldern för pensionen närmar sig. Eller så finns det ett intresse av att syssla med helt andra saker.

Den som jobbar som fotograf har förstås en passion för detta. Men det betyder ju inte att livet automatiskt ger plats för allt det hårda arbete som krävs för att driva en egen studio. Om det blir för stressigt så kan det vara så att fotografen väljer att lägga ner för att fortsätta med fotokonsten som en hobby.

Behovet av fotografier kanske minskar

Detta sker och vi har nämnt att fototeknik i smartphones kan vara ett skäl. Men det kan också vara så att färre par av naturliga skäl känner att de vill beställa en bröllopsfotograf. Sedan finns det ju en naturlig skiftning. Under vissa perioder är det fler som gifter sig och tvärtom.

Detta kan leda till att det blir svårt att driva en fotostudio för bröllopsbilder med förtjänst. Under lugnare perioder så går det inte att möta alla utgifter och då får fotografen kanske välja snabbavveckling hellre än att sakta men säkert gå i konkurs.

En konkurrent dyker upp på samma gata

Ett annat skäl kan vara lokal konkurrens. Det finns ju inget som hindrar en annan fotograf från att dra igång sin verksamhet på samma gata. Dessutom är det ju idag fullt möjligt att nå bröllopspar via nätet.

Om det dyker upp konkurrens som är väldigt bra och som tar över nischen kan det leda till nedläggning av den första fotografens studio.

Summering

Det finns en rad olika skäl till varför en bröllopsfotograf lägger ner sitt bolag med snabbavveckling. Ibland är det personliga skäl och ibland handlar det om en marknad som blir för tuff för att studion ska gå runt. Dessutom kan det vara så att par i allt högre utsträckning väljer att föreviga livets viktiga stunder med kameran i smartphone.