Kategoriarkiv: Fotoramar

Att likvidera ab kan vara lite som att rama in foton

Det kanske inte verkar som att det finns några likheter mellan bolagsavvecklingar och fotografier. Men faktum är att vi kan se en hel del paralleller. Om vi fördjupar oss i symbolik och metaforer så kan vi se ett samband mellan att likvidera ab och foton och inramade bilder. Kopplingarna blir tydliga och detta är minst sagt inspirerande.

Likvidera ab och bilder – några exempel på likheter:

Symbolik vad gäller minnen

När ett företag läggs ner så försvinner själva bolagsformen såväl som verksamhetens dagliga produktion. Men minnena finns kvar som en form av arv. Detta kan jämföras med ett bröllopsfoto som trots att de som gift sig redan har lämnat jordelivet får hänga kvar på väggen.

Vi kan alltså se att bilder som är inramade representerar minnen vi vill bevara. Här kan det rentav röra sig om en bild som har med ett företag att göra. Då du väljer att likvidera ab så kanske du behåller några saker som du sedan hänger upp som minnen på väggen som till exempel inramade affischer.

Det faktiska värdet

En annan likhet vi kan se mellan företagsavvecklingar och bilder är det faktiska värdet. Företagets värde ligger inte bara i det ekonomiska. Ett företag kan påverka samhället och vara en kraft i hur konsumenter agerar.

På samma sätt kan vi ser hur bilder kan ha ett sentimentalt värde. Ramen som bilden sitter i kan förstås också ha ett ekonomiskt värde. Detta kan vara större än bildens värde då det inte rör sig om ett verk av en känd konstnär. Detta trots att det ändå är bilden som betyder något för dig.

Kopplingen vi kan se här är att både företaget och bilden håller ett visst värde. Detta oavsett om bolaget har lagts ner eller om bilden inte går att sälja.

Förändring och utveckling

När det blir dags att likvidera ab så är det inte sällan så att detta är slutet på en era. Detta ger plats för något nytt och för utveckling. Kanske för den som driver bolaget, kanske för de anställda som nu måste hitta nya jobb.

Vi ser samma fenomen med bilder. Med tiden så kan bilder i ramar bytas ut. Detta indikerar också förändring och utveckling. Vi skulle kunna säga att både avvecklingen av bolag och bytet av bild i ramen står som symbol för hur det inte går att komma undan förändring.

Den känslomässiga biten

När ett företag avslutas så kan det vara en känslomässig upplevelse. Både för den som äger bolaget och för de som är anställda. Kunder kan också uppleva känslor omkring att ett företag läggs ner.

På samma sätt kan bilder framkalla känslor av olika slag. Kanske påminner en bild dig om något som hänt i ditt liv eller om en person som du inte längre är i kontakt med. Både bolaget som avvecklas och bilden har en känslomässig tyngd.

Det kan handla om känslor som:

  • Nostalgi
  • Sorg
  • Glädje
  • Saknad

Berättelsen

Sist men inte minst så kan vi ju se berättelsen som ett samband mellan det likviderade företaget och en bild. Varje företag har en historia. Det handlar om hur det började, hur utvecklingen såg ut och vilka utmaningar man hade under driftstiden.

Varje bild berättare också en historia. I ramen finns det en berättelse. Kanske av ett ögonblick kanske om mer än så. Både bolaget och bilden berättar något fast i olika format. Vi påverkas av avvecklingen i likhet med hur vi kan påverkas av en inramad bild.

Det rör sig förstås om metaforiska kopplingar men vi kan se att det går att dra rätt så djupa associationer mellan begrepp som först inte alls verkar ha något med varandra att göra. Det kan vara något att tänka på för dig som ska likvidera ab. Kanske bör du skapa ett minne av detta i fysisk form av en bild i ram!

Glöm inte dina ramar

Med ramen som inredningsdetalj gör du den sista finputsningen hemma i ditt hem. En inredningsdetalj som lyfter dina väggar med sina bilder och färger. I den här guiden försöker vi hjälpa dig med vad du kan tänka på, när du ska välja ramar till ditt hem.

Ramar över sängen

Stort utbud av ramar att välja mellan

Man skulle nog våga påstå att en tavelram finns i stort sett varje hem, i hela västvärlden. Då är det kanske inte så konstigt att man kan hitta ramar i nästan alla typer av affärer. Utbudet är enormt. IKEA har ett stort utbud, och tillsammans med Lågprismagasinet, Rusta och ÖoB kan man alltid hitta både fina ramar och billiga. På nätet finns det även ramar online som på t.ex. Alldo, och i butiker som t.ex. Ö&B. En sökning på nätet ger dig ännu fler alternativ.

Fortsätt läsa Glöm inte dina ramar

Tillverkning av ramar

När man behöver en ram så kanske man inte har lust att klippa och klistra för att få en snygg presentation. Även om man redan har tillgång till en enklare clipsram så är detta inte alltid den bästa lösningen. Idag så finner man lätt rätt ram online. Det finns nämligen företag som beställer tillverkning av ramar utifrån de behov som faktiskt finns. Verkstäder kan med metoder som fräsning få fram vackra metallramar eller skapa traditionella träramar. Det här betyder att du kan få precis rätt format och material så att dina bilder görs rättvisa. Det spelar ingen roll om ramarna ska vara för eget bruk eller som dekoration på en arbetsplats, online är rätta platsen för att hitta de bästa varianterna.

Tillverkning av ramar

Idag kan man se att det går att skapa ramar på många olika sätt. Traditionellt hantverk har utvecklats och med hjälp av effektiva produktionsprocesser så får man fram ramarna med exakta mått i hur många exemplar som helst. En spännande ny teknik för framställning av komponenter och produkter är 3D-tekniken. Med en 3D-skrivare så kan man skapa vackra ramar som känns annorlunda och inspirerande.

tillverkning av fotoram i trä

träram

Speciella format och material

Beroende på hur en ram ska se ut så måste man använda sig av rätt teknik för tillverkning. Fräsning kan man ju jobba med för en mängd olika material och med moderna cnc-maskiner så kan man ta fram tusentals exemplar som håller precis samma mått. Det här gör att priserna på ramarna går ner och att man snabbare kan få fram en produktion. Även om man vill ha ett mycket unikt format som kanske inte är det vanliga rektangulära så kan man med modern verkstadsteknik ordna snabbt med detta. Genom att se på bilder online på möjliga layouter så kan man få inspiration och finna fram till rätt ram. Det går förstås också bra att kontakta en ramgrossist för att beställa en unik form av ett specifikt material men detta kan kosta lite mer än då man använder sig av en standardversion som redan finns i lager.

Rätt storlek

När man pratar om storlek på ramar så finns det lite olika saker att beakta. Det är inte bara det att bilden man har ska passa in man måste även tänka på att själva ramen ska passa in i sitt sammanhang. Tillverkning av ramar inkluderar själva ramen och ibland även passpartåer och andra viktiga detaljer som kommer att påverka ramens funktion och utseende. Med en 3D-skrivare så kan man få fram mycket smarta format där ramen inkluderar allt det som behövs för att den ska bli enkel att använda. Det viktigaste är alltid planeringen, både för den som köper den färdiga ramen och för den som tar fram den. Vet man vilken storlek som blir bra så är det enklare att finna rätt ram i en rambutik online.

Designade fotoramar

Det är ganska ovanligt att man hänger bilder utan att rama in dessa. Vi är vana vid att se fotoramar i olika format oavsett om det handlar om personliga bilder på ett skrivbord eller kommersiella collage i en butik. Man tänker alls inte så mycket på dessa accessoarer tills man behöver dem. Då inser man plötsligt att det kan vara stor skillnad mellan collageramar och vanliga ramar för egna bilder och att man kanske inte ens är säker på vad man ska ha. För butiker så kan tillverkning av specialramar vara det som behövs för att få rätt känsla i lokalen men många gånger så räcker det bra med praktiska och estetiska inramningar som är enkla att hantera.

Behovet av designramar

Ramarna syns överallt och det är uppenbart att de behövs i så många olika sammanhang. Ett bröllopsfoto görs rättvisa av en vacker inramning som passar in i det rum där man vill påminnas om det härliga tillfället. Privat så kan man vara intresserad av en rad olika typer av fotoramar. Collageramarna är de som ger ett slags collage där man får in flera olika bilder. Dessa är mycket konstnärliga och underbara att smycka en vägg med. Ramar till butiker kan se lite annorlunda ut. Ibland så behöver man en stil som inte är så konstnärlig för att detta skulle kunna störa den design som man redan har i butiken, och ibland måste man specialtillverka så att butikskonceptet inte störs.

Digitala ramar kan också vara väldigt spännande att använda sig av som dekoration både på jobbet och privat. Det här är ramar som ger förändring och förnyelse då de kan rulla bild efter bild med intervaller som man själv ställer in. Med det digitala formatet så är det ingen som behöver känna sig förbisedd då varenda bild man någonsin har tagit får en chans att stå i rampljuset.

Vackra minnen och presenter

Med bilder så minns man stunder som var speciella och det är därför som ramarna fyller en så viktig funktion. Det blir aldrig samma sak att tejpa upp en bild som att rama in den på ett vackert sätt. Man gör bilden större rättvisa på detta sätt och det är sant även om det handlar om ett gratis foto som man fann online och kände lite särskilt för. En medioker bild kan få nytt liv och kännas helt rätt när den har en ram som gör tricket. Ett vackert minne blir den perfekta presenten i fotoramen som gör att man vill ställa fram bilden på en hylla eller kanske i ett fönster. Om man inte vet vad man ska ge en vän eller släkting i present så kan ett fotoalbum med en ram på framsidan vara perfekt då det kan fyllas med fina minnen samt prydas av en av favoritbilderna.

Fotografier som collage

Det där med fotocollage är spännande. Man kan få intrycket av att det alltid handlar om bilder som fogas samman lite huller om buller men idag kan man skapa mycket sofistikerade typer av collage med hjälp av collageramarna. Ett exempel är ramar som fogats samman i en form som påminner om en klocka. Man har även lagt till visare så att ramen faktiskt fungerar som klocka. Varje klockslag har förstås en bild som man själv lägger in. På en arbetsplats som kan vara en butik så kan man använda sig av denna typ av collageram för att presentera de som arbetar på plats. Det ger en fin stämning som är personlig och trygg.

Tillverkning och beställning

Då man behöver fotoramar så ska man inte nöja sig med det som finns i ett hörn i den lokala matbutiken. Numera så finns det specialister på ramar online och de jobbar direkt med företag som ordnar med tillverkning av ramar. På så vis kan man välja från ett större sortiment och även lägga in specialbeställningar då detta behövs. Experter online kan snabbt ge tips om hur man ska rama in sina bilder och presentera dessa. Detta oavsett om man vill göra detta i en butik, på ett kontor eller i hemmet. Med lite hjälp så når man den konstnärliga känsla som man är ute efter och sedan så blir det ju bra mycket billigare att beställa fotoramarna online, det särskilt när man behöver flera stycken.